Шпякіна Анна, Семенова Олена
Національний університет харчових технологій
м. Київ, Україна
Прискорений розвиток харчових підприємств, у тому числі і молокопереробних, призводить до утворення значних обсягів стічних вод, переважна більшість яких на даний час скидається неочищеними у природні водойми, створюючи відчутне екологічне навантаження на навколишнє середовище. Скидання забрудненої води є основною причиною забруднення водойм, що призводить до різкого погіршення їх гідрохімічного режиму, а отже, і умов життєдіяльності гідробіонтів. Надходження стічної води у водойми призводить до засмічення їх нерозчинними речовинами, погіршення фізико-хімічних властивостей води і кисневого режиму, зміни рН води, підвищення мінералізації і вмісту органічних речовин, отруєння водних мешканців токсичними речовинами, що веде до порушення процесу самоочищення водойм [1, с. 11 - 15]. Такий підхід до використання водних ресурсів є вкрай нераціональним в умовах зростаючого дефіциту та низької якості питної води. Погіршення якості води в природі свідчить про те, що способи очищення стічної води, які використовують промислові підприємства, не відповідають сучасним вимогам. Проблема очищення виробничих стоків від розчинених у воді органічних речовин є однією з найбільш важливих і одночасно важко розв’язуваних.